Get Social

         

Rockha-Radio-final

Γιατί η αγάπη στο τέλος γίνεται τιμωρία, αναρωτιέται ο Ευριπίδης και με την ίδια απορία έφυγα κι εγώ εχθές το βράδυ από το θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου.
Κάπως έτσι και με τα χέρια τα δικά μου και των διπλανών μου να πονάνε από το χειροκρότημα , έγινε η γνωριμία μου με τη Μήδεια.
Η θεατρική ομάδα που οργώνει την Ελλάδα στα πλαίσια της περιοδείας της, με το δίκιο της κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις όπου εμφανίζεται γιατί οι συντελεστές καταφέρνουν μέσα σε μιάμιση ώρα να εδραιώσουν την «Μήδεια» ως κάτι παραπάνω από μια αναπαράσταση της αρχαίας τραγωδίας, μια απλά παραστατική αναβίωση του κειμένου αλλά αντίθετα ζωντανεύει κι εγκαθίσταται μπροστά στον θεατή ένα έργο με προβληματισμούς ηθικούς, πολιτικούς και κυρίως ανθρώπινους που καταφέρνουν να στοιχειώσουν μέσα σου ακόμη και πολλή ώρα αφότου τελειώσει η παράσταση.
Η Μήδεια, ξένη σε χώρα που δεν την έχει αγκαλιάσει, έχτισε όλη της ζωή γύρω από τον Ιάσονα, υπογράφοντας όλες τις πράξεις με το όνομα του, από την προδοσία της πατρίδας και του πατέρα της μέχρι τις δολοπλοκίες που έκανε για χάρη του αγαπημένου της.
Ώσπου μια μέρα ο Ιάσων αφήνει εκείνη και τα παιδιά, την προδίδει, για να παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά Κρέοντα.
Και τότε εκείνη χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, χάνει όλο της τον κόσμο και γεμίζει μέσα της οργή κι απελπισία ώσπου ο θυμός και η δίψα της για ανταπόδοση της πίκρας της την οδηγεί στη δηλητηρίαση της Γλαύκης και του Κρέοντα .
Όμως δεν σταματά εκεί , γιατί ο Ιάσων πρέπει να πονέσει, να βιώσει μεγαλύτερη συμφορά κι από την ίδιο το θάνατο. Κι έτσι φτάνει στην αποτρόπαια πράξη της παιδοκτονία , βάζοντας πάνω από όλα την εκπλήρωση του σκοπού της, για να σταθεί έπειτα από όλα όσα έκανε πάνω από τον καταρρακωμένο Ιάσονα για να ερμηνεύσει ο τελευταίος τις πράξεις σαν κάποιου δαίμονα.
Είναι όμως μόνο αυτό; Ποια είναι τελικά η Μήδεια και τι αντιπροσωπεύει τελικά; Γιατί όπως λέει και ο Γιώργος Κιμούλης « Η Μήδεια δεν εκδικείται , τιμωρεί . (…)
Είναι ανθρώπινη, εγωιστικά ανθρώπινη η ερμηνεία ότι η Μήδεια εκδικείται. Ξέρετε, η λέξη εκδίκηση δεν υπάρχει στο στόμα της Μήδειας ούτε μια στιγμή στο κείμενο. (…) [η Μήδεια] είναι η ίδια η Φύση που ενδύθηκε το προσωπείο ενός ανθρώπου και κάποια στιγμή το προσωπείο έπεσε γιατί αυτός που βρισκόταν απέναντί της δεν τη σεβάστηκε […] πίστεψε ότι από κατασκευαστής έγινε δημιουργός.
Θεοποίησε το εαυτό του…» Με αυτό το γνώμονα ο Γ. Κιμούλης ντύνει πάνω σε ένα μεγάλο γκρι πλατύσκαλο, μπροτά από την εικόνα ενός αναγεννησιακού μωρού, τη δική του κοκκινοφορεμένη Μήδεια , ένα πορτραίτο που πορεύεται με την απόδοση του κειμένου του Κ.Χ. Μύρη, σχεδιασμένη να βρίσκει το στόχο της, αφού στέκεται εύκολα και μόνο του σαν διδαχή , σαν πυρήνας από όπου ξεδιπλώνονται μία μία οι ερωτήσεις , φυτρώνουν οι προβληματισμοί και βγάζουν ρίζες οι προεκτάσεις.
Η θεατρική ο ομάδα αποκλειστικά με άνδρες ηθοποιούς τιμώντας την εποχή του αυθεντικού αρχαίου ελληνικού θεάτρου , με τους ηθοποιούς να φορούν μάσκες και φυσικά τον Κιμούλη να μεταμορφώσει τη Μήδεια σε ένα πολυσχιδές σύμβολο αφού από πολύ νωρίς ο θεατής ξεχνάει εντελώς το φύλο.
Δίπλα του ερμηνεύουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Ιάσονα , ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του Κρέοντα, στο ρόλο της τροφού ο Μάνος Βακούσης, ο Δημήτρης Παπανικολάου ως Αιγέας, ο Νίκος Αναστασόπουλος ως παιδαγωγός και ο Νικόλας Παπαγιάννης ως αγγελιοφόρος καθώς και τον χορό, αποτελούμενο επίσης από άνδρες.
Μια παράσταση λιτή, χωρίς να είναι φορτωμένη από χορογραφίες ή περιττά σκηνικά, με μια υπόνοια απουσίας της κάθαρσης στο τέλος , αλλά και με τη μουσική του Θ.Μικρούτσικου να χαράζει κάθε λέξη που ακούγεται σαν μαχαιριά.
Την συστήνω ανεπιφύλακτα ακόμη και μόνο σε αυτούς που κοιτούν τις αρχαίες τραγωδίες με νοσταλγία στα μάτια .

 

Η περιοδεία της παράστασης συνεχίζεται ακόμη ! Προλάβετε λοιπόν!
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – της υπόλοιπης – ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
Δευτέρα 26 Αυγούστου ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη», Νταμάρι Βριλησσίων
 
Τρίτη 27 Αυγούστου ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, Κινηματοθέατρο Άλεξ Τετάρτη 28 Αυγούστου ΡΑΦΗΝΑ, Κολυμβητήριο Ραφήνας
Πέμπτη 29 Αυγούστου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, Θέατρο Πέτρας Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας
Παρασκευή 30 Αυγούστου ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, Αμφιθέατρο Πολιτιστικού& Αθλητικού Πάρκου
Σάββατο 31 Αυγούστου ΧΑΛΚΙΔΑ, Κάστρο Καράμπαμπα
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου ΜΑΡΟΥΣΙ, Χώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αμαλίειου
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου & Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ΠΑΠΑΓΟΥ, Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ΓΑΛΑΤΣΙ, Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ΑΙΓΑΛΕΩ, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Βεάκειο Θέατρο
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ΝΙΚΑΙΑ, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης Ιωνικές Γιορτές Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου & Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ΠΑΤΡΑ, Ρωμαϊκό Ωδείο

 

Share this post
FaceBook  Twitter  

Site Disclaimer

logo-s4a

The photos on the website are not owned by us unless they are declared.
The articles are the personal opinions of the columnists and do not represent the magazine.
Articles are copyright and you can republish them only with the permission of the columnists and with the proper credit.

Contact us

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους διαφήμισης στο Art nouveau.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πείτε μας την γνώμη σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Get Social

     

Newsletter Subscribe

Copyright 2012 - 2013 © ArtNouveau.com.gr -
Design By GkWeDesign