Get Social

         

Rockha-Radio-final

Κάτι οι βραδιές με ταινίες Bollywood, κάτι πριν μερικά χρόνια το Slumdog Millionaire, η Ζωή του Πι, ο ινδικός χορός έχει προβληθεί πολύ.
Αυτά είδα κι εγώ και ξεκίνησα πριν 2 χρόνια σε σχολή χορού. Με μια λέξη θα το έλεγα διασκεδαστική ψυχοθεραπεία.

 

Θέλησα όμως να μάθω περισσότερα από μια ειδικό κι έτσι επικοινώνησα με την κυρία Άννα Δημητράτου, ηθοποιό, δασκάλα Bollywood και ανατολίτικων χορών, pilates trainer και καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Studio Oriental Expression, σε συνεργασία με το διάσημο χορευτή Sunny Singh (έχει παίξει σε πάνω από 52 ταινίες Bollywood), δημιούργησε την 1η Ακαδημία Bollywood στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

Την ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση, τις πληροφορίες που μας έδωσε και την όμορφη συνέντευξη. Ας μάθουμε περισσότερα..

 

 

Έλλη Κασσίμη: Πείτε μας με λίγα λόγια τί είναι το bollywood ως είδος χορού ...

 

Άννα Δημητράτου: Ο χορός Bollywood είναι ο χορός της «Απόλυτης Χαράς». Η λέξη Bollywood δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’70 και χαρακτηρίζει τον ινδικό εμπορικό κινηματογράφο. Το όνομά του προκύπτει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (η πρώτη παραγωγός ταινιών) και Hollywood. Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία πού παράγει πάνω απο 1.000 ταινίες το χρόνο.
O χορός είναι μια μίξη κλασικών ινδικών χορών Kathak, Bharata natyam, Odissi, κινήσεις παραδοσιακών ανατολίτικων χορών, καθώς και στοιχεία salsa, flamenco, jazz, hip-hop και music dance. Ο χορός είναι άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός.Για μένα ο χορός Bollywood είναι μια χορευτική … Επανάσταση.
Ξέφυγε από τις παραδοσιακές μορφές του ινδικού χορού – διατηρώντας όμως πολλά στοιχεία του – (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται) και διαμόρφωσε το δικό του στυλ.
Δανειζόμενος από τη Δύση ελεύθερες κινήσεις και από την Ινδία πιο παραδοσιακές, ο χορός Bollywood μας αφηγείται ιστορίες με έντονα χορευτικό τρόπο. Eίναι ένας απίστευτα θεατρικός χορός, ενώ παράλληλα είναι δυναμικός, χαρούμενος και με τεράστια θετική ενέργεια.
Κάθε χορογραφία Bollywood είναι για μένα ένα απίστευτης ομορφιάς χορο-θεατρικό μονόπρακτο.
Και φυσικά, για να μην παραβλέπουμε και τη φυσική μας κατάσταση, ο χορός αυτός γυμνάζει σχεδόν όλες τις ομάδες μυών: από τους μυς του προσώπου μέχρι και τα ακροδάχτυλα των χεριών και τα μάτια.

 

 

 
Έλλη Κασσίμη: Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το χορό Bollywood και τί σας έκανε να ασχοληθείτε πιο επισταμένως με αυτό το είδος;

 

 
Άννα Δημητράτου: Θα έλεγα ότι «αναγκάστηκα» να μάθω Βοllywood, - πριν από 10 περίπου χρόνια - αφού υποδύθηκα το ρόλο μιας Ινδής χορεύτριας (¨Bells” της Yasmin Whittaker – Khan – «Θέατρο Αγγέλων Βήμα») και έτσι έπρεπε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μάθω να χορεύω. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν αφού τότε δεν υπήρχαν δάσκαλοι Bollywood στην Ελλάδα. Έτσι αγάπησα αυτό το χορό και αποφάσισα πως πρέπει να γίνει γνωστός και στην Ελλάδα. Αυτό που με ενθουσίασε είναι η θεατρικότητα του χορού αυτού. Θα έχετε σίγουρα δει ταινίες Bollywood και πώς μέσα από το χορό εκφράζονται συναισθήματα και μεταφέρονται μηνύματα με την έκφραση, τα μάτια, την κίνηση.

 

 

Έλλη Κασσίμη: Ως επαγγελματίας , τί θεωρείτε ότι απαιτείται για να ασχοληθεί κανείς με το είδος και τί είναι αυτό που προσφέρει στους χορευτές;

 

 
Άννα Δημητράτου: Αν εννοείτε τι είναι απαραίτητο για να γίνει κάποιος επαγγελματίας, νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η ενασχόλησή του με άλλα είδη χορού όπως μοντέρνο, ινδικό χορό, jazz, hip-hop, oriental, bellydance κλπ.
Αν μιλάμε όμως για ανθρώπους που θέλουν απλά να το κάνουν για χόμπυ ή απλά για ευχαρίστηση, δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη γνώση ή εμπειρία. Απλά χρειάζεται οπωσδήποτε καλή διάθεση και επιθυμία να μυηθείς στο μοναδικό αυτό χορό.
Το Βοllywood προσφέρει καταπληκτική θετική ενέργεια που διαχέεται σε όλους όσοι συμμετέχουν. Παράγει έντονα συναισθήματα, μια και όπως είπαμε διηγείται ιστορίες.
Με τον τρόπο αυτόν η κάθε κίνηση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.
Αυτό που όμως είναι πιο σημαντικό είναι ότι – κατά την άποψή μου – είναι το καλύτερο fitness πρόγραμμα στον κόσμο, καθώς γυμνάζει απίστευτα όλους τους μυς του σώματος.

 

 
 
Έλλη Κασσίμη: Τα τελευταία χρόνια το είδος αυτό έχει προβληθεί αρκετά στην Ελλάδα, με τις ταινίες, τα φεστιβάλ, το flash mob στο Γκάζι πριν μερικούς μήνες αλλά και τις σχολές χορού που τον έχουν περιλάβει στα τμήματά τους. Θεωρείτε πως ταιριάζει στους Έλληνες ο συγκεκριμένος χορός;

 

 
Άννα Δημητράτου: Πράγματι τα τελευταία χρόνια στα τηλεοπτικά προγράμματα των καναλιών έχουν συμπεριληφθεί αρκετές ταινίες Bollywood και έχουν γίνει φεστιβάλ ταινιών Βollywood. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε από τους κύριους φορείς που προωθούν το χορό Βοllywood στην Ελλάδα, μιας και έχουμε δημιουργήσει την 1η Ακαδημία Βοllywood στην Ελλάδα σε συνεργασία με το διάσημο Ινδό χορευτή και χορογράφο Sunny Singh..
Ήδη κάνουμε εντατικά training και ετοιμάζουμε και master trainings στα οποία όσοι συμμετέχουν θα μπορούν να αποκτήσουν διπλώματα και να διδάξουν αυτό το χορό. Νοιώθουμε υπερήφανοι, που όπως αναφέρατε, δημιουργήσαμε το 1ο Βollywood Flash Mob στην Ελλάδα στην πλατεία Κεραμεικού, τον Απρίλη του 2013, με τεράστια απήχηση.
Επίσης, 28-30 Ιουνίου 2013 κάναμε το 1o “Bollywood and Multicultural Dance Festival” in Greece στο ιστορικό Θέατρο «Δώρα Στράτου» που το παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές (Έλληνες και Ξένοι) και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 100 χορευτές απ’ όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι αν οι Έλληνες είχαν μυηθεί στο πραγματικό νόημα του χορού αυτού, ένα μεγάλο ποσοστό τους θα ήταν λάτρεις του Bollywood.
To λέω αυτό γιατί ταιριάζει απίστευτα στην ελληνική ιδιοσυγκρασία και το ταμπεραμέντο. Βλέπω τους συμπατριώτες μας όπως είναι το Βollywood. Ένας χαρούμενος και δημιουργικός λαός.

 

 
 
Έλλη Κασσίμη: Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος bollywood σε μεγαλύτερη ηλικία ή αν δεν έχει ξανα ασχοληθεί με το χορό προηγουμένως;

 

 
Άννα Δημητράτου: Κάθε στιγμή είναι ώρα να αρχίσουμε Βοllywood. Ο χορός δεν έχει ηλικία, χρώμα, σωματότυπο και δεν υπακούει σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

 

 
 
Έλλη Κασσίμη: Πιστεύετε πως το bollywood έχει μέλλον στη χώρα μας , τί προβλέπεται για το μέλλον -φεστιβάλ,εκδηλώσεις κλπ.. ;

 

 
Άννα Δημητράτου: Μόλις αρχίσαμε και το μέλλον είναι όλο μπροστά μας. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε το θεσμό που ξεκινήσαμε και ετοιμάζουμε ήδη το 2nd “Βollywood and Multicultural Dance Festival” in Greece, με πολλές εκπλήξεις και εξαιρετικές συμμετοχές. Παράλληλα, ετοιμάζουμε διάφορες εκδηλώσεις και event σε υπέροχους χώρους.
Και φυσικά μαθαίνουμε συνεχώς με προγραμματισμένα και έκτακτα μαθήματα και χορογραφίες.

 

 
 
Έλλη Κασσίμη:  Σε δύσκολους καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε τώρα πιστεύετε πως ο χορός αυτός μπορεί να μας βοηθήσει κ πώς;

 

 
Άννα Δημητράτου: Ιδιαίτερα τώρα παρά ποτέ πιστεύω πως είναι απαραίτητος ο χορός Βοllywood. Νομίζω πως κάποιοι – με όλα αυτά τα προβλήματα γύρω μας – πάνε να μας .. κλέψουν τη χαρά.
Ε όχι, ο Έλληνας δεν θα υποκύψει σ’ αυτό. Θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις.
Εμείς ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤE χορεύοντας Βοllywood.
Γέλιο, θετική ενέργεια, κίνηση… το τρίπτυχο της χαράς και της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας....
 
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις επόμενες ενέργειές της κ.Δημητράτου και ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις της.

 

 

Share this post
FaceBook  Twitter  

Site Disclaimer

logo-s4a

The photos on the website are not owned by us unless they are declared.
The articles are the personal opinions of the columnists and do not represent the magazine.
Articles are copyright and you can republish them only with the permission of the columnists and with the proper credit.

Contact us

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους διαφήμισης στο Art nouveau.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πείτε μας την γνώμη σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Get Social

     

Newsletter Subscribe

Copyright 2012 - 2013 © ArtNouveau.com.gr -
Design By GkWeDesign