13138288-thumb-large

Διεθνης διακριση για την ελληνικη ταινια «Drop it»

September 24, 2013 by Helen Douka - No Comments

Η ταινία μικρού μήκους «Drop it», με βασικούς συντελεστές νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, κατάφερε να διακριθεί μεταξύ 254 προτάσεων από 71 χώρες

και ν’ αποσπάσει το Universal Forum of Cultures Foundation Award, η απονομή του οποίου θα γίνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο Paley Center for Media, στη Νέα Υόρκη.

.Η ελληνική ταινία, όπως και όλες οι βραβευμένες, θα μεταδοθούν από διεθνή δίκτυα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ να ευαισθητοποιήσει τους λαούς απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικής βίας και αποκλεισμού.Στόχος του φεστιβάλ PLURAL+ 2013 ήταν να ανιχνεύσει την αντίληψη και τη ματιά με την οποία προσεγγίζουν οι νέοι ανά τον κόσμο τη διαφορετικότητα, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη.

Με βάση αυτό το τρίπτυχο και στο δεσμευτικό, από τους διοργανωτές, χρόνο των πέντε λεπτών, εκφράστηκε η ελληνική ματιά στο θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα σήμερα.Οι συντελεστές της ελληνικής ταινίας προσπάθησαν να αναδείξουν τις πολλαπλές διαστάσεις της έννοιας της διαφορετικότητας, η οποία, από τη μια μπορεί να χωρίζει τους λαούς και τα έθνη, από την άλλη, αν αξιοποιηθεί ως εργαλείο, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός κινητοποίησης, ώστε ο κόσμος να ενωθεί και να συμπορευθεί σ’ ένα αύριο πιο ζωντανό, πιο πολύχρωμο, πιο δημιουργικό.Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο καθένας στο ρόλο του, αλλά και ως πολίτες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες κι έχουν διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο.

Στόχος ήταν να προβληθούν τα στοιχεία που τους κάνουν να διαφέρουν, να πονούν ή και να αιμορραγούν. Αν και πολλά μπορεί να είναι αυτά που τους χωρίζουν, εκείνο που σίγουρα τους ενώνει είναι το ίδιο το αίμα, αποδεικτικό στοιχείο της κοινής καταγωγής της ανθρώπινης φύσης. Η αλληλεγγύη, που διατυπώνεται, κυρίως, με την εικόνα μιας μετάγγισης αίματος, αποτελεί και το μήνυμα του έργου: αποδοχή, συνύπαρξη και συνδιαλλαγή με ό,τι νοείται ως ξένο.

Ο τίτλος, «Drop it», αξιοποιεί στην κυριολεξία την έννοια της λέξης “σταγόνα” (εν προκειμένω: σταγόνα αίματος), ενώ κατά τη μεταφορική χρήση της φράσης (slang) επιδιώκει την παύση οποιασδήποτε συζήτησης επάνω σ’ ένα θέμα ή σε μια διαμάχη, επισημαίνοντας πως όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να κινηθεί ο κόσμος προς την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη, μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις, θα πρέπει να απαλλαγούν από οτιδήποτε συνιστά τροχοπέδη.Όλοι οι συντελεστές της ταινίας εργάστηκαν αφιλοκερδώς, καθώς την είδαν ως ευκαιρία δημιουργικής συμβολής στην κοινή και επιτακτική ανάγκη διάδοσης ενός μηνύματος το οποίο μας αφορά όλους.

Οι συντελεστές της ταινίας:

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Εκτέλεση παραγωγής: Ρενέ Γκάτση,

Σύμβουλος σεναρίου – σκηνοθεσίας: Κίρκη Καραλή,

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου,

Μοντάζ – Post production: Πάνος Αγγελόπουλος,

Μιξάζ – Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Πετράτος,

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθια Ραφτοπούλου,

Σκηνογράφος: Ελένη Καριώρη,

Ενδυματολόγος: Άννα Βεσκούκη,

Μακιγιάζ: Γιώργος Ελευθεριάδης,

Εταιρεία Παραγωγής: Aegeanscapes Filmmakers

Μαζί με τους εθελοντές εμφανίζονται και οι ηθοποιοί Σοφία Αντωνίου, Στέφανος Αχχιλέως, Ελένη Ευθυμίου, Jerome Kaluta, Idra Kayne, Mπάμπης Μαυροειδής, Χρήστος Παληογιάννης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τανταλάκης, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης, Μαρία Ψαρολόγου.

Τις επόμενες ημέρες τα βραβευμένα βίντεο θα ανέβουν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

via

http://vimeo.com/70480221