Το κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν τα συναντάμε στην Ασία, εκτός από κάποιες περιοχές με δυτικές επιρροές, αλλά κι εκεί σε περιορισμένη κλίμακα.
Κατά τον 19ο αιώνα, η παρασκευή των κέικ απλοποιήθηκε πάρα πολύ με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η μαγειρική σόδα και αργότερα το μπαίκιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, κάνοντας έτσι το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο.
Επίσης, οι φούρνοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία βοήθησαν πολύ στην απλούστευση της παρασκευής κέικ. Υπάρχουν πάμπολλες συνταγές για κέικ, απλά ή γεμιστά, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και με λαχανικά. Κέικ καθημερινά, κέικ γιορταστικά, κέικ εύκολα ή πιο πολύπλοκα, ατομικά ή οικογενειακά, τα κέικ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας συντροφεύουν στο πρωινό, το σνακ, στις γιορτές, τα γενέθλια, τις φιλικές ή επίσημες συγκεντρώσεις. Τα κέικ είναι προϊόντα που διογκώνονται από τη δράση χημικών διογκωτικών ουσιών που προστίθενται στο ζυμάρι. Τα κυριότερα συστατικά ενός τέτοιου μείγματος είναι το αλεύρι, η ζάχαρη, το λίπος, τα αβγά (ολόκληρα ή ξεχωριστά τα ασπράδια ή οι κρόκοι), το νερό και / ή το γάλα, οι αρτυματικές ύλες και οι διογκωτικές ουσίες.
Πηγή: http://freshbakery.gr
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
125 γρ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
375 γρ κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
175 γρ καστανή ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 κουταλιές της σούπας γάλα
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης( η ασπρισμένο αμύγδαλο αν προτιμάτε)
5 αυγά
σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 c.
Σε χαμηλή φωτιά βάλτε το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπαίν μαρί να λιώσουν.
Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε την ζάχαρη.Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα.
Ρίξτε το γάλα,το αλάτι και το ψιλοκομμένο φιστίκι.
Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε χαρτί ψησίματος στο πάτο μιας φόρμας κέικ διαμέτρου 22 εκ (αποσπώμενη).
Αλείψτε τα τοιχώματα με βούτυρο.Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος και διπλώστε το στα 3.
Βάλτε το γύρω-γύρω στα τοιχώματα να κολλήσει με το βούτυρο.
Ρίξτε μέσα το μείγμα.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για να έχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
Ψήστε για 35 -40 λεπτά .
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει .
Βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Όταν το βγάλετε πασπαλίστε το με σκόνη κακάο.
Για να το κόψετε βυθίστε το μαχαίρι σας σε ζεστό νερό,σκουπίστε το με μια πετσέτα και κάντε την πρώτη μαχαιριά.
Κάντε το ίδιο κάθε φορά που κόβετε .
Σερβίρετε με κρέμα σαντιγί η παγωτό η απλά απολαύστε το σκέτο .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Όλες τις συνταγές της Ρένας Κώστογλου μπορείτε να τις δείτε στο Koykoycook.gr