1011201318120

CHOCOLATE FUDGE CAKE ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

January 26, 2014 by Ρένα Κώστογλου - No Comments

Το κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν τα συναντάμε στην Ασία, εκτός από κάποιες περιοχές με δυτικές επιρροές, αλλά κι εκεί σε περιορισμένη κλίμακα.

Κατά τον 19ο αιώνα, η παρασκευή των κέικ απλοποιήθηκε πάρα πολύ με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η μαγειρική σόδα και αργότερα το μπαίκιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, κάνοντας έτσι το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο.

Επίσης, οι φούρνοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία βοήθησαν πολύ στην απλούστευση της παρασκευής κέικ. Υπάρχουν πάμπολλες συνταγές για κέικ, απλά ή γεμιστά, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και με λαχανικά. Κέικ καθημερινά, κέικ γιορταστικά, κέικ εύκολα ή πιο πολύπλοκα, ατομικά ή οικογενειακά, τα κέικ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας συντροφεύουν στο πρωινό, το σνακ, στις γιορτές, τα γενέθλια, τις φιλικές ή επίσημες συγκεντρώσεις. Τα κέικ είναι προϊόντα που διογκώνονται από τη δράση χημικών διογκωτικών ουσιών που προστίθενται στο ζυμάρι. Τα κυριότερα συστατικά ενός τέτοιου μείγματος είναι το αλεύρι, η ζάχαρη, το λίπος, τα αβγά (ολόκληρα ή ξεχωριστά τα ασπράδια ή οι κρόκοι), το νερό και / ή το γάλα, οι αρτυματικές ύλες και οι διογκωτικές ουσίες.

Πηγήhttp://freshbakery.gr

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1011201318119
125 γρ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

375 γρ κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

175 γρ καστανή ζάχαρη

1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κουταλιές της σούπας γάλα

μισό κουταλάκι αλάτι

1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης( η ασπρισμένο αμύγδαλο αν προτιμάτε)

5 αυγά

σκόνη κακάο για πασπάλισμα

1011201318003

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 c.
Σε χαμηλή φωτιά βάλτε το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπαίν μαρί να λιώσουν.

1011201318020

Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε την ζάχαρη.Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα.

1011201318046

Ρίξτε το γάλα,το αλάτι και το ψιλοκομμένο φιστίκι.

Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε καλά.

1011201318067

Βάλτε χαρτί ψησίματος στο πάτο μιας φόρμας κέικ διαμέτρου 22 εκ (αποσπώμενη).
Αλείψτε τα τοιχώματα με βούτυρο.Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος και διπλώστε το στα 3.

Βάλτε το γύρω-γύρω στα τοιχώματα να κολλήσει με το βούτυρο.

1011201318074

Ρίξτε μέσα το μείγμα.

Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για να έχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
Ψήστε για 35 -40 λεπτά .

Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει .

Βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

1011201318095

Όταν το βγάλετε πασπαλίστε το με σκόνη κακάο.
Για να το κόψετε βυθίστε το μαχαίρι σας σε ζεστό νερό,σκουπίστε το με μια πετσέτα και κάντε την πρώτη μαχαιριά.

1011201318112

Κάντε το ίδιο κάθε φορά που κόβετε .

Σερβίρετε με κρέμα σαντιγί η παγωτό η απλά απολαύστε το σκέτο .

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 

 Όλες τις συνταγές της Ρένας Κώστογλου μπορείτε να τις δείτε στο  Koykoycook.gr