ΨΑΡΙ ΦΕΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
Γαλέος: Ενα μικρό σκυλοψαράκι!
Ψάρι με ασπροκόκκινο σφιχτό και πεντανόστιμο κρέας, ο γαλέος γίνεται μούρλια στο τηγάνι συνοδεία της παραδοσιακής σκορδαλιάς αλλά και πλακί στον φούρνο με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας . Είναι πολύ μεγάλο το σόι των καρχαριοειδών ή, πιο επιστημονικά, των σαλαχιοειδών, και έχει απ’ όλα μέσα.
Μικρά, μεγάλα, χοντρά, λεπτά με δόντια ή χωρίς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του τεράστιου «σογιού» είναι οι γαλέοι. Στις θάλασσές μας υπάρχουν 4 είδη γαλέων, τα οποία ψαρεύονται με δίχτυα του βυθού και παραγάδια. Περίπου 350 τόνοι αλιεύονται κάθε χρόνο.
Τα πρώτα 3 ανήκουν στο γένος Mustelus και είναι ο γαλέος ο λείος, ο γαλέος ο ασπροκηλιδωτός και ο γαλέος ο μαυροκηλιδωτός. Το τέταρτο είναι ο γαλέος ο Μεγάλος (Δροσίτης ή Δοντάς) και η επιστημονική του ονομασία είναι Galeorhinus Galeus. Και τα 4 είδη έχουν την κλασική μορφή και το σουλούπι του καρχαρία με το ρύγχος πεπλατυσμένο και μυτερό, με το στόμα στην κάτω πλευρά και με το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο πολύ μεγαλύτερο από το δεύτερο. Το χρώμα του δέρματος είναι γενικά γκρι σκοτεινό ή γκρι-καφέ στη ράχη και ασπριδερό προς την κοιλιά. Ο ασπροκηλιδωτός έχει λευκές κηλίδες στην κοιλιά και ο μαυροκηλιδωτός μαύρες κηλίδες στη ράχη.
Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Με εξαίρεση το γαλέο τον ασπροκηλιδωτό, που ζει κοντά στις ακτές σε μικρά σχετικά βάθη, τα άλλα τρία είδη προτιμούν τα βαθιά νερά, όπου τρέφονται με άλλα ψάρια, μαλάκια και καβούρια.
Η σάρκα του γένους Mustelus είναι σφιχτή, συνεκτική και νόστιμη, με μια ελαφριά μυρωδιά αμμωνίας που φεύγει με το ψήσιμο. Αντίθετα, η σάρκα του Μεγάλου γαλέου δεν είναι τόσο νόστιμη. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια το fish & chips, το εθνικό πιάτο της Αγγλίας, γινόταν, απ’ ό,τι ξέρω, με Μεγάλο γαλέο.
Στην αγορά θα βρείτε το γαλέο στα 15 – 18 € το κιλό. Στο τηγάνι, μια φέτα γαλέου πάχους 1,5 εκ. θέλει ψήσιμο 3, το πολύ 3,5 λεπτά από την κάθε πλευρά.
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_04/05/2009_277644
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
6-7 φέτες γαλέο η μπακαλιάρο η ότι άλλο ψάρι θέλετε
2 κρόκους αυγών
2 φλυτζάνια αλεύρι
1 φλυτζανι νερό
αλάτι - πιπέρι
70 γρ μπύρα( περίπου το 1/4 από ένα μικρο κουτί )
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από την μπύρα σε ένα μπώλ .
Χτυπήστε τα με το σύρμα .. Μην φοβηθείτε αν ο χυλός σας βγει σφικτός ..
Θα αραιώσει όταν προσθέσετε την μπύρα ..
Προσθέστε την μπύρα την τελευταία στιγμή λίγο προτού αρχίσετε το τηγάνισμα
και ανακατέψτε .
Η μπύρα θα προσθέσει < αέρα > στο κουρκούτι σας και θα το κάνει τραγανό όταν
τηγανιστεί με το ψάρι .
Βάλτε το ψάρι μέσα στο μπώλ με το κουρκούτι .
Ζεστάνετε το λάδι στο τηγάνι σας προτού ρίξετε την πρώτη φέτα του ψαριού ..
Θέλουμε να πάρει ένα χρυσό χρώμα ..
Τηγανίστε και από τις 2 μεριές και ακουμπήστε το ψάρι σε μια πιατέλα που έχετε
στρώσει χαρτί κουζίνας ..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
3-4 σκελίδες σκόρδο( όσο περισσότερες τόσο πιο καυτερή θα βγει η σκορδαλιά σας)
3 φέτες άσπρο ψωμί από φραντζολάκι του μισού κιλού
2-3 μέτριες βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες
4 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
6 κουταλιές της σούπας καλό ελαιόλαδο
αλάτι-άσπρο πιπέρι
Βάλτε το ψωμί σε ένα μπώλ με νερό να μουσκέψει ..
Εγώ το διαλύω με τα χέρια μου και το αφήνω μέσα στο νερό γύρω στα 15 λεπτά..
Στράγγιξε το σε ένα ψιλό τρυπητό και πιέστε με ένα κουτάλι να βγάλει όσο περισσότερο
νερό γίνεται ..
Ρίξτε μέσα στο μούλτι τις σκελίδες του σκόρδου και την μισή ποσότητα από τα υγρά σας
(λάδι και ξύδι).
Χτυπήστε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια άσπρη κρέμα..
Προσθέστε όλο το ψωμί πολύ καλά στημένο και στην αρχή 1 πατάτα .. Χτυπήστε ξανά..
Προσθέστε λίγα από τα υπόλοιπα υγρά σας .. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες πατάτες ..
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι .. Τελειώστε με όλα τα υλικά σας ..
Το αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη βελούδινη σκορδαλιά ..
Προσοχή : Προσθέστε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές από το βράσιμο …
Ετσι θα πετύχετε αυτή την σκορδαλιά που βλέπετε παραπάνω..
Αν χρειαστούν και άλλα υγρά προσθέστε μια ακόμα κουταλιά ελαιόλαδο .
Καθαρίστε τα παντζάρια σας και βράστε τα καλά τόσο όσο να <πιρουνιάζονται> άνετα ..
Κόψτε τα σε κομμάτια και σερβίρετε μαζί με την σκορδαλιά και το ψάρι..
Καλή σας Όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου) Όλες τις συνταγές της Chef Ρένας Κώστογλου μπορείτε να τις δείτε στο Koykoycook.gr