Το φυστικοβούτυρο είναι ένα προϊόν που παράγεται από τον πολτό των ψημένων φιστικιών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική και την Βρετανία ως άλειμμα για το ψωμί, αλλά και σε γλυκά, σε κρέμες, σε σάλτσες. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο, γιατί την θέση έχει καταλάβει, όχι άδικα, το ταχίνι. Είναι νηστίσιμο, θρεπτικό, και νόστιμο. Προσοχή όμως γιατί φυστικοβούτυρο και θερμίδες πάνε μαζί!
Το βρίσκουμε σε 2 βασικές μορφές :
Την συμβατική μορφή: που περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. To φυστικοβούτυρο αυτό, περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα λιπαρά οξέα.
Το φυσικό φυστικοβούτυρο: που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, αναδεύεται δυσκολότερα, ενώ σχηματίζει στην επιφάνεια του μια στρώση λαδιού όταν μείνει ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχει πρόσθετα έλαια που βοηθούν στην γαλακτοματοποίηση του, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται η υγρή από την στερεή του φάση.
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το φυστικοβούτυρο θα χαρακτηρίζονταν στην αργκό, ως “αμερικανιά”,αλλά ήδη στην Αμμουδιά Σερρών παράγεται ελληνικό φυστικοβούτυρο.
Πηγή: http://www.diaitologia.gr/fistikovoutiro-thermides/
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(16 Κούκις)
1 αυγό
μισό φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 βανίλια
μισό φλυτζανι φυστικοβούτυρο
3/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής( προαιρετικά)
άσπρη ζάχαρη
λίγο βούτυρο για να αλείψετε το χαρτί ψησίματος
Άλειμμα Κακάο (Συνταγή εδώ : http://koykoycook.gr/?p=11353)
Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε λίγη σοκολάτα σε μπαίν μαρί και να γεμίσετε την λακκούβα από τα Κούκις.
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 C.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αυγό, την καστανή ζάχαρη , την βανίλια και το φυστικοβούτυρο.
Ανακατέψτε να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το αλεύρι , το μπαίκιν , το αλάτι και το βούτυρο..
Τρίψτε με τα δάκτυλα σας να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι.
(Μπορείτε να το λιώσετε -αλλά όχι να κάψει).
Προσθέστε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ζυμώστε να ενωθούν .
Προσθέστε το χρώμα(προαιρετικά).
Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε το ..
Πλάστε μπαλάκια και κυλήστε τα μέσα στην άσπρη ζάχαρη.
Βάλτε τα στο ταψί και πιέστε ελαφρά από πάνω .
Ψήστε για 12-15 λεπτά( εξαρτάται από τον φούρνο σας).
Μόλις βγούν πιέστε με το δάκτυλο σας να κάνουν μια λακκούβα στην μέση.
Βάλτε τα προσεχτικά με μια σπάτουλα σε άλλο ταψάκι και αφήστε τα να κρυώσουν ..
Με ένα κορνέ βάλτε μια ροζέτα από το άλειμμα κακάο στην λακκούβα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου) Όλες τις συνταγές της Ρένας Κώστογλου μπορείτε να τις δείτε στο Koykoycook.gr